Ziggo WifiSpots | draadloos internet

 

” Ziggo heeft nieuws voor u… ”  Zo begon de brief die ik mocht ontvangen.  Binnenkort kan ik gratis gebruik maken van meer dan 1 miljoen hotspots binnen Nederland.  Daar zeg je  geen nee tegen.. maar wacht eens even. De hotspot leverancier dat ben ik zelf , samen met mijn buren? Ongevraagd zijn we nu leverancier van wifihotspots. Nou daar had ik niet echt om gevraagd.  Wat zijn die Ziggo WifiSpots nou?

Als je een draadloze router hebt van Ziggo dan zal er binnenkort een 2e draadloos netwerk actief zijn, waarop 10 Mbps gereserveerd is voor externe gebruikers. Maximaal 3 gebruikers per Ziggo WifiHotspots zodat je nooit over die 10Mbps heen gaat. Overigens heeft ziggo extra 10 Mbps gereserveerd voor deze internet verbinding. minder leuk als je al verbindingsproblemen hebt en dan ook nog eens dit erbij krijgt.

Minder prettig is dat de service standaard aan staat en je deze moet deactiveren via mijn ziggo als je er geen gebruik van wilt maken. Ik lees dan ook nog eens dat mensen na het uitzettten nog steeds de problemen ondervinden.

Ik stuit  op wat bezwaren:

– Het netwerk waar ziggo gebruik van gaat maken is niet bedoelt voor commerciële activiteiten en zulk grootschalig gebruik. Zo komt er nog meer druk op de  toch al beperkte beschikbare bandbreedte voor huishoudelijke apparatuur. nu ziggo en dan de rest?  Ziggo claimt dat de gebruikte techniek al vaker word gebruikt maar zoals ze zelf aangeven gaat het hierbij om locatie gebonden private netwerken.

– De dienst staat standaard aan, handig bedacht want veel mensen weten niet eens hoe ze de dienst uit moeten zetten of nemen de moeite niet om dit uit te zetten.

– ongevraagd ben ik een  Wifi hotspot waarvan de SSID bekend is, waarvoor google nog een flinke tip op zijn vinger heeft gehad, gaat ziggo hier nu ook in mee. sterker nog op de site van ziggo vind je een keurige map van alle hotspots.

– Kosten: ziggo claimt dat het de gebruiker geen extra kosten kost. Data overdracht kost nu eenmaal geld of heeft Ziggo een nieuw techniek ondekt waarme het verplaatsen van gegevens geen energie kost. Onzin.  Veel mensen vinden de kosten verwaarloosbaar , ik lees ergens 10 cent per jaar. Nou laten we daar eens van uit gaan:  (dus 10 cent alleen voor Stand-by en niet inclusief data overdracht)

10 cent x 1 miljoen (volgens Ziggo) is toch een flinke belasting op ons milieu? Voor mij als individueel kost het niet veel , maar een totaal som geeft toch een flinke besparing voor Ziggo en extra CO2 .

– Veiligheid, Wifi is een zwak punt in een netwerk vooral met zoveel punten is een nephotspot toch een significant gevaar.  tevens geeft Ziggo geen certificaat uit, wat het nog een extra onveilig maakt.

– Na een lange discussie en schending van privacy door google door het inventariseren van Wifi locaties kun je nu weer aan de slag , want achter de wifi hotspot adressen van ziggo staat niet _nomapping en dus worden ze weer meegenomen in de index.

Voordelen:

– Altijd gratis Wifi

 

bronnen:

http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/internet-en-software/internetproviders/ziggo/ziggo-wifispots/

https://www.ziggo.nl/#klantenservice/internet/modem-aansluiten/wifispots/tabs/4/veiligheid/

http://tweakers.net/nieuws/78093/google-verander-ssid-om-niet-in-wifi-database-te-komen.html

http://www.cbpweb.nl/Pages/pb_20110419_google.aspx